Jeugdliteratuur 10 tot 12 jaar

Jeugdliteratuur 1986 - 1998

Deze boeken kun je misschien tweedehands vinden of in de bibliotheek.

Tessa (1986, uitgeverij Holland, Haarlem)
Tessa in de brugklas (1987, uitgeverij Holland, Haarlem)
Nynke Toverbal (1989, uitgeverij Holland, Haarlem)
Verder kijken dat je neus lang is (1989, uitgeverij Holland, Haarlem)
De nachtclown (1990, uitgeverij Holland, Haarlem)
De blauwe koning (1991, uitgeverij Holland, Haarlem)
Sinterklaas is verliefd (1991, uitgeverij Holland, Haarlem)
Mij zoeken ze niet (1992, uitgeverij Holland, Haarlem)
Het fluisterpotlood (1995, uitgeverij Holland, Haarlem)
De brieven van Ilja Irina (1998, uitgeverij Holland, Haarlem)

Diet: “In mijn boeken vind je altijd een verhaal wat voor een deel echt is gebeurd en voor een deel is verzonnen. In ‘Het fluisterpotlood’ bijvoorbeeld krijgt Merel, een meisje van acht jaar, een ongeluk en kan daarna niet meer lopen. Er gebeurt heel veel met haar en uiteindelijk gaat ze tekenen en later wordt ze schilderes. Dat is allemaal echt gebeurd.
In ‘Tessa’ en ‘Tessa in de brugklas’, gebeuren ook allemaal dingen die ik van heel dichtbij heb meegemaakt .Het gaat over een meisje dat veel in haar dagboek schrijft, o.a. over het gemis van haar overleden vader en niet te vergeten haar geheime gedichten, maar ook over lastige leraren en pesterige jongen.
In ‘De nachtclown’ speelt een griezelig eiland een grote rol. Het lijkt op Texel, maar het is een ander eiland waar hele vreemde dingen gebeuren die niemand begrijpt.
Ik houd ook veel van sprookjes, elementen van sprookjes vind je terug in mijn boeken.
Zoals in ‘Nynke Toverbal’, die allerlei dingen in de wolken ziet en denkt dat ze echt bestaan.”

“Van boeken ga je denken. In boeken kun je schuilen. Iedereen heeft wel een echt lievelingsboek dat zijn of haar hele leven meereist. In ‘De brieven van ‘Ilja Irina’, onderzoekt Ilja Irina de wereld. Zij doet net alsof ze een prinses is. De prinses hoort bij niemand. Ze had geen vader en geen moeder. Er was geen goud in het kasteel, er waren geen lakeien. Zelfs geen eten. Ik kom uit een ander land’, zei de prinses en ik ben overal geweest.
De prinses Ilja Irina is vaak ziek en dan droomt ze van een wereld achter de wereld. Ze gaat brieven schrijven aan alle dieren uit het bos en krijgt ook antwoord.”

vorige <<<